Java e Filmit të shkurtër

Tirana Art Lab – Qender për Artin Bashkëkohor në bashkëpunim me Tirana Ekspres ju ftojnë në prezantimin e javës së filmit me metrazh të shkurtër.
Duke filluar nga e marta date 13 Shtator, për 5 netë rradhazi në ambejetet e Tirana Ekspres 6 asrtistë nga Shqiperia dhe Kosova do prezantojnë filma me metrazh të shkurtër.
Çdo artist do paraqitet me dy filma, njëri prej tryre do të jetë një film me metrazh të shkurtër i cili është realizuar gjat vitit 2011 në kuadër të workshopit të filmit të organizuar nga Tirana Art Lab, „Who is afraid of the big bad crisis?, që u mbajt në Shkup, Tiranë dhe Athinë. Filmat e krijuar gjat këtij workshopi janë ralizuar me temen e krizës e cila është parë nga këndvështirime të ndryshme nga secili prej artistëve.
Per të dhënë një ide më të plotë mbi krijimtarinë e ketyre artisteve të rinj ato do të prezantojnë per publikun edhe një krijim të tyre të dytë. Do të ketë punime të pa prezantuara më parë por dhe filma të cilët janë paraqitur më parë dhe që janë vlërsuar dhe me cmime në festivalet e filmit.
Artistët do të jenë prezent në prezantimin e puneve të tyre dhe do kenë mundësi të kontaktojnë me publikun.

Programi:

E Mart, 13.09.2011 – Ora 20:00
Berat Brestovci (Kosove)

WE ARE SAFE – Film i shkurtër experimental, realizuar ne Tiranë ne workshopin „Who is afraid of the big bad crisis?“, 2011

Alketa Ramaj

DRAW ME A CRISIS – Film i shkurtër, realizuar në Athinë në workshopin „Who is afraid of the big bad crisis?“, 2011

E Mërkurë 14.09.2011 – Ora 20:00
Ilir Kaso

TIMING – Vido Art, realizuar në Shkup në workshopin „Who is afraid of the big bad crisis?“, 2011
BIRAMEL – Film i shkurtër i animuar, 2009

E Enjte 15.09.2011 – Ora 20:00
Nikolin Bujari

TO BE COMPLITED – Video Art, realizuar në Tiranë në workshopin „Who is afraid of the big bad crisis?“, 2011
5 HERONJTE (NE MUNGESE) – Video Art, 2011 (Premier)

E premte 16.09.2011 – Ora 20:00
Odeta Cunaj

RIDE – Film i shkurtër i realizuar në Athinë në workshopin „Who is afraid of the big bad crisis?“, 2011
SHENJA – Fitues ne festivalin TIFF 2009 si filmi më i mirë me metrazh të shkurtër, 2009

E Shtunë 17.09.2011 – Ora 20:00
Donika Cina

HIDDEN TEETH – Film i shkurtër, realizuar në Tiranë në workshopin „Who is afraid of the big bad crisis?“, 2011
KATER TE KATERTAT – Video Art, 2009

Posted in Film | Leave a comment

Presentation of the film-making workshop in Athens “Who is afraid of the Big Bad Crises?”

Tirana Art Lab and Balkans Beyond Borders are happy to invite you on June 21st, 8 pm in 6 D.O.G.S.(Avramiotou 6-8) in Athens to the presentation of short films which are the results of the 7 days workshop that took place in Athens from the 15th to the 21st of June with the topic “Who is afraid of the Big Bad Crises?”.

The workshop is the third of a series of three weekly workshops that have taken place in Skopje (March 2011) and Tirana (May 2011) with the aim of bringing together young film makers from the Balkan region to work and reflect on the problem of ‘crisis’ in all its aspects by developing short films.

The screening of the films that resulted from the three workshops is taking place in the context of the “Balkans Beyond Borders” short film festival, Athens edition, 20-22 June 2011

The workshop participants in Athens are: Zeynep Firuze Karaoglu (Thessaloniki), Alketa Ramaj (Tirane), Dominik Dusek (Hradec Kralove – Luxembourg), Odeta Cunaj (Tirane), Lucas Oldwine (Athens), Igor Bezinovic (Rijeka-Zagreb), Gjorgje Jovanovic (Skopje), Theodora Malliarou (Athens), Vicky Christaki (Athens)

The facilitators of the workshop are Efii & Amir.

Bio Effi and Amir:
Amir Borenstein (b. 1969, Haifa) and Effi Weiss (b.1971, Ramat-Gan)
started working and living together in 1998. Living in Brussels. They graduated in 1999 at the Bezazel Academy of Fine Arts in Jerusalem, and in 2002 continued with their education at the Sandberg Instituut in Amsterdam. They are active in video making and giving various video workshops to different target groups.

This project is organized from Tirana Art Lab – Centre for Contemporary Art in collaboration with Line I+M from Skopje and Balkans Beyond Borders from Athens.

The project is financially supported by the European Cultural Foundation.

Posted in Film | Leave a comment

Hapja e Ekspozites : PIPIFAX FOR TIRANA/ Përtej pasqyrës, dhe çfarë gjetëm aty

TIRANA ART LAB – QENDËR PËR ARTIN BASHKËKOHOR
ka kënaqësinë t’ju ftojë në hapjen e ekspozitës:

PIPIFAX FOR TIRANA/ Përtej pasqyrës, dhe çfarë gjetëm aty
Haus am Gern (Rudolf Steiner & Barbara Meyer Cesta)

Me pjesëmarrjen e:
Matilda Odobashi, Bashkim Kupi, Demir Kurti, Olta & Redi Saliasi, Mustafa Kacurri, Marlo Ndoci, Sead Kazanxhiu, Flugers Beci , Albi Azuni, Doris Beci, Rigels Dyrmishi, Alson Dyrmishi, Redi Qondraj, Kristofer Ndreko, Miletovon Nrdeko, Dejvi Muçaj , Ernard Dyli, Armando Qoshku, Florjan Fejzollari, Armando Qoshku, Elvisa Plloçi, Olsi Odobashi, Jovana Muka, Brikena Lila, Arjola Oshafi, Bud Spender, Terence Hill, Amanda Hyseni, Ernard Dyli, Marvina Çela, Alketa Ramaj, Illir Kaso, Andri Ibrahimaj, Klajdi Kruja, Rubin Beqo, Edmond Ramushi

Hapja: E premte, 3 Qershor 2011, ora 19:00
Adresa: Tirana Ekspres
Rruga “Karl Gega”, Blloku i Magazinave, pranë Stacionit të Trenit
Hapur në datat: 4 – 12 Qershor 2011
Hapur në orën: 11:00 – 17:00

Ekspozita “PIPIFAX FOR TIRANA / Përtej pasqyrës dhe çfarë gjetëm aty”, organizohet nga Tirana Art Lab – Qendër e Artit Bashkëkohor në kuadër të projektit “Artistë në Rezidencë” të mbështetur nga ProHelvetia me pjesëmarrjen e Haus am Gern të përfaqësuar nga artistët zviceranë, Rudolf Steiner dhe Barbara Meyer Cesta.

PIPIFAX do të thotë “pa kuptim” dhe është një fjalë me origjinë hebraishteje. Hebrenjtë i referohen fjalës JHWH (Jahweh, Jehovah) për të emëruar Zotin. Kjo fjalë ështe përdorur gjithashtu dhe në përkthimet e biblës në gjuhën greke. Megjithatë, u vendos që shqiptimi hebre i të ashtuquajturit Tetragrammaton duhet mbajtur identik si në përdorimin e gjuhës hebraishte ku fjala shkruhet nga e djathta në të majtë. Ndërkohë, në greqisht fjala shkruhet nga e majta në të djathtë (grekët e lexojnë JHWH si HWHJ). Këto germa hebraisht janë në gjuhën greke, shqiptohen si PIPI. Gjatë leximit të faximilianit (kopje e biblës) grekët ngritën pyetje se cili ishte kuptimi i PIPI. Ky term nuk është i kuptueshëm për lexuesit dhe si rezultat lexuesit e biblës përdorën termin PIPI-FAX.

Haus am Gern e marrin këtë term dhe e transformojnë në një pikë të rëndësishme reference për projektin e tyre artistik. PIPIFAX simbolizon mungesën e domethënies, të qenit pa kuptim, dhe në të njëjtën kohë ai mund të ndryshojë kuptimin e tij origjinal nëse përpiqemi ta kthejmë ose përkthejmë atë. Koncepti i kthimit mbrapsht luan një rol kryesorë në realizimin e punëve të ekspozitës.

Pjesa e dytë e titullit të ekspozitës ”Përtej pasqyrës dhe çfarë gjetëm aty”, i referohet librit të shkruar nga Lewis Caroll në vitin 1871. Libri vazhdon aventurat e Lizës në Botën e Çudirave. Tek libri mjediset dhe koncepti i librit është që çdo gjë është një imazh i pasqyruar i botës së vërtetë. Historia zhvillohet në një botë paralele të pasqyruar ku çdo gjë është në të kundërt dhe ku koha ecën mbrapsht.

Nëse shikoni imazhet e fotografuara nga Barbara dhe Rudolf, në pamje të parë ato do të duken krejt normale. Të gjithë njerëzit e përfshirë në procesin e fotografimit luajnë një rol shumë të rëndësishëm dhe intrigues. Madhësia e fotografive do t’i japë mundësi publikut të shikojë çdo detaj të kësaj pune. Të 13 imazhet në ekspozitë janë të pasqyruara dhe të kthyera në anë të kundërt. Koncepti dhe elementët e përdorura nga artistët për të zhvilluar projektin mund të shikohen vetëm nga një largësi e caktuar.

Për shembull, do të shikoni menjëherë disa nga personazhet në fotografi mbajnë tabela, të cilat nuk janë asgjë më shumë se elementë të cilët ne i shikojmë çdo ditë në qytet. Këto elementë përfshijnë orën tek Kulla e Sahait, apo simbolin e Stacionit të Trenit ose emrat e bareve dhe të hoteleve. Një element i përbashkët i përsëritura në të gjitha fotografitë është flamuri shqiptar. Në disa prej fotove njerëzit ose kanë veshur bluze me flamurin shqiptar ose qëndrojnë përballë ish Kombinatit të Tekstilit të Tiranës duke e mbajtur flamurin në prehër. Ndërkohë, xhamia në “Sheshin Skëndërbej” dhe institucionet publike janë të vendosura në krahë të kundërta. E njëjta gjë vlen edhe për pallatin me shigjeta në Tiranën e Re e cila shënon në krahun e kundërt në drejtim të qendrës së qytetit. Shqiponja e zezë me dy koka, simboli i flamurit kombëtarë është i vetmi element që nuk ndyshon edhe pse fotot janë të pasqyruara mbrapsht.

Fotografitë janë realizuar në vende kryesore në Tiranë dhe reflektojnë ndryshimet politike dhe dinamikat sociale të zhvilluara gjatë muajit të fundit në qytet. Artistët dhe studentët e përfshirë në projekt kanë krijuar një seri fotografish të asociuara si metafora të kësaj situate. Ata përpiqen të ofrojnë një situatë të pasqyruar të realitetit të të cilin jetojmë dhe që të gjithë ne jemi pjesë e këtij realiteti. Përgjegjësia jonë është ta kthejmë atë në pozicionin e duhur. Kjo punë na jep mundësinë të shikojmë botën nga një perspektivë tjetër dhe të nge- më shumë pyetje mbi rolin që secili prej nesh luan në shoqëri.

Falenderojmë:
Matilda Odobashi, Illir Kaso, Florjan Fejzollari, Redi Saliasi, Enkeleda Suti (TIRANA ART LAB)
Dritan Nasi & Team (TEN Center Tirana)
Jona Matohiti / Ashraf Anwer (MAK – Albania)
Klajdi Kruja, Rubin Beqo, Edmond Ramushi (TIRANA EKSPRES)

Për më shumë detaje për, ju lutem vizitoni:
• Haus am Gern (Rudolf Steiner & Barbara Meyer Cesta): http://www.hausamgern.ch
• Prohelvetia: http://www.prohelvetia.ch

Projekti “Artistë në Rezidencë” mbështetet nga ProHelvetia.

Posted in Performance, Photography, Visual Art | Leave a comment

Exhibition Opening: PIPIFAX FOR TIRANA / Through the Looking Glass and What we Found There

TIRANA ART LAB – CENTRE FOR CONTEMPORARY ART
has the pleasure to invite you to the opening of the exhibition:

PIPIFAX FOR TIRANA /
Through the looking glass and what we found there
Haus am Gern (Rudolf Steiner & Barbara Meyer Cesta)

With the partecipation of:
Matilda Odobashi, Bashkim Kupi, Demir Kurti, Olta & Redi Saliasi, Mustafa Kacurri, Marlo Ndoci, Sead Kazanxhiu, Flugers Beci , Albi Azuni, Doris Beci, Rigels Dyrmishi, Alson Dyrmishi, Redi Qondraj, Kristofer Ndreko, Miletovon Nrdeko, Dejvi Muçaj , Ernard Dyli, Armando Qoshku, Florjan Fejzollari, Armando Qoshku, Elvisa Plloçi, Olsi Odobashi, Jovana Muka, Brikena Lila, Arjola Oshafi, Bud Spender, Terence Hill, Amanda Hyseni, Ernard Dyli, Marvina Çela, Alketa Ramaj, Illir Kaso, Andri Ibrahimaj, Klajdi Kruja, Rubin Beqo, Edmond Ramushi

Opening: Friday 3, 2011, 7 pm
Address: Tirana Ekspres
Karl Gega Street, at the Magazine Block, nearby the Tirana Train Station
Opening dates: 4 – 12 June 2011
Opening Hours: 11 am – 5 pm

The exhibition “PIPIFAX for Tirana / Through the looking glass and what we found there” is organized by Tirana Art Lab – Centre for Contemporary Art in the framework of the Project “Artists in Residency” supported by ProHelvetia with the participation of Haus am Gern, represented by the Swiss artists Rudolf Steiner and Barbara Meyer Cesta.

PIPIFAX means nonsense and is of Jewish origin. Jewish refer to the word JHWH (Jahweh, Jehovah) to name God. This word is also used for the translation of the bible into Greek. However, it was determined that the Jewish spelling of the so-called Tetragrammaton should be kept identical as used in the Jewish language where the word is written from right to left. While, in Greek the word is written from left to right (Greeks read JHWH as HWHJ). These Jewish characters are similar to Greek and are pronounced PIPI. When reading the Bible facsimile the Greek asked which the meaning of PIPI in the fax was. This term was not understandable for the readers and as a result the readers of the transcript used the term PIPI-FAX.

Haus am Gern take this term and transform it into an important reference point for their artistic project. PIPIFAX symbolises nonsense and on the same time, it can change its original meaning when trying to inverse or translate it. The concept of inverse plays a crucial role in conceiving the works of the exhibition.

The second part of the exhibition title “Through the looking glass and what we found there” refers to the book written by Lewis Caroll in 1871. The book follows up Alice´s Adventure in Wonderland. In Through the Looking Glass, the settings and the concept of the book is that everything is a mirrored image of the real world. The story takes place into a parallel mirrored world where everything is in opposite and where the time runes backward.

If you see the images photographed by Barbara and Rudolf they will appear quite normal. All people involved in the photographing process play an intriguing role in the setting of the picture. The big sizes of the photos will allow the public to see every single detail of the work. All the 13 images are mirrored and the concept and elements used by the artists to develop the project can be understood and perceived by the public only from a certain distance.
For example, you will notice at once that some of the characters in the photos are holding some placates, which are nothing else, but elements that we see every day in the city. These elements include the clock of the “Clock Tower”, the sign of Tirana Train Station or the billboards with the names of bars and/or hotels in Tirana. A common element repeated in all the photos is the Albanian flag. In some of the photos people are either wearing shirts with the Albanian flag or seating in front of the former Textile Factory in Tirana carrying it in the knees. While, the mosque at “Scanderbeg Square” and the public institutions are on the opposite side. The same for the green building with yellow arrows at Tirana e Re points on the opposite side in the direction of the city centre. The black eagel with two heads, the simbol of our Falg is the only elements that remain the same even if the photos are in revers.

The photos taken in key places in Tirana reflect the political changes and social dynamics that took place in the city during the last month. The artists and students involved in the project have created a series of pictures associated as metaphors for this situation. They try to provide a mirrored situation of the reality in which we live and that we are all part of this converted reality. Our responsibility is to bring it to the right position. This art work enables us to see the world from a different perspective and to question the role that we all play in the society.

with special thanks to:
Matilda Odobashi, Illir Kaso, Florjan Fejzollari, Redi Saliasi, Enkeleda Suti (TIRANA ART LAB)
Dritan Nasi & Team (TEN Center Tirana)
Jona Matohiti / Ashraf Anwer (MAK – Albania)
Klajdi Kruja, Rubin Beqo, Edmond Ramushi (TIRANA EKSPRES)

For more detailed information, please visit:

• Haus am Gern (Rudolf Steiner & Barbara Meyer Cesta:http://www.hausamgern.ch
• Prohelvetia: http://www.prohelvetia.ch

Artist in residency Program is supported from ProHelvetia.

Posted in Performance, Photography, Visual Art | Leave a comment

Invitation at the Project Presentation “PIPIFAX FOR TIRANA (PFT) 2011”

Invitation at the Project Presentation:

PIPIFAX FOR TIRANA (PFT) 2011

Tuesday, 17th of MAY, 14.00 o’clock
At TEN Center,
Rr. Myslym Shyri (former Cinema Dajti)

WORKSHOP and EXHIBITION WITH THE ARTISTS KNOWN AS «HAUS AM GERN» FROM SWITZERLAND, artists in residence at the Tirana Art Lab

The Swiss Artist couple Rudolf Steiner & Barbara Meyer Cesta, known under the label “Haus am Gern“, are pleased to invite students and interested artists from Tirana to participate in a workshop in relation to their project PIPIFAX FOR TIRANA (PFT) 2011 which will be shown in an exhibition at TEN Center in Tirana.
http://www.hausamgern.ch/

PIPIFAX FOR TIRANA (PFT) 2011 shall become a contemporary metaphor which generates a discussion about the individual in his/her political role in society.

The workshop consists of several staged Photo shootings at locations to be chosen in Tirana together with the participants. The workshop will take place for 3 weeks and afterword the results will be presented in an exhibition.

This Project is financially supported by Prohelvetia http://www.prohelvetia.ch/

For more information:
tiranaartlab@gmail.com
Cel: 0695853994

Posted in Performance, Photography | Leave a comment

Presentation of the Film – Making Workshop Tirana „Who is afraid of the Big, Bad Crisis?“

Presentation of the Film – Making Workshop Tirana
„Who is afraid of the Big, Bad Crisis?“

Place: Bar Radio, Rr. Ismail Qemali, Nr 29/1
Date: 12 May 2011, 8 pm

We are happy to invite you on May 12, 8 pm, in Bar Radio to the presentation of short films, which are the results of 7 days workshop with topic: „Who is afraid of the Big, Bad Crisis?“
The workshop results are a collective co-production that took place from 6th until 12th of May 2011 in Tirana. The workshop was attended by international selection of artists and filmmakers. The workshop facilitators were Effi and Amir.
The workshop in Tirana is part of a bigger project entitled „Who is afraid of the Big, Bad Crisis?“ that consists of 3 workshops. The first workshop took place in Skopje in April 2011, the second one took part in Tirana and the third will be held in June 2011 in Athens. The aim of the workshops is to bring young filmmakers from different European countries together and offer them the needed conditions to point out and work on the problem of the ‘crisis’ by developing short films. This topic is approached from the participants by different aspects: political, economical, personal, etc. After the presentation of the results of each workshop in the single cites, the outcome of the three workshops will be presented as part of the special program at the „Balkans Beyond Borders“ Film Festival in Athens, June 2011.
The workshop participants in Tirana are: Miha Mohorič, Ioanna Manoussaki-Adamopoulou, Igor Kalkov, Lucille Caballero, Berat Brestovci, Rudi Prifti, Nikolin Bujari, Donika Cino, Myra Stylianou, Ketrina Çollaku, Lulzim Hoxha.

Bio Effi and Amir:
Amir Borenstein (b. 1969, Haifa) and Effi Weiss (b.1971, Ramat-Gan)
started working and living together in 1998. Living in Brussels. They graduated in 1999 at the Bezazel Academy of Fine Arts in Jerusalem, and in 2002 continued with their education at the Sandberg Instituut in Amsterdam. They are active in video making and giving various video workshops to different target groups.

This project is organized from Tirana Art Lab – Centre for Contemporary Art in collaboration with Line I+M from Skopje and Balkans Beyond Borders from Athens.

The project is financially supported by the European Cultural Foundation.

Posted in Film | Leave a comment

Exhibition Opening

Posted in Performance, Visual Art | Leave a comment

Exhibition Opening „MONUMENT GINGER SOCIETY TIRANA“

Tirana Art Lab Presents:

Exhibition Opening
„MONUMENT GINGER SOCIETY TIRANA“

Opening: Friday, 6 May, at 7 p.m
Opening dates: 6 May- 20 May, from 11 a.m – 7 p.m
Place: Qendra Sociale, Str. Hoxha Tahsin, Nr 187/1, (50 meters behind Optika Roma)

A project realized with the participation and the support of:

Klara Schilliger & Valerian Maly, Sead Kazanxhiu, Armando Qoshku, Ernard Dyli, Sembie Gishto, Alketa Ramaj, Nikolin Bujari, Denis Golgota, Ilda Ibro, Myslym Demetja, Darsel Demetja, Matilda Odobashi, Marvina Çela, Ermal Merdani, Abedin Kadhaj, Katiusha Kadhaj, Flavio Qarrt, Sokol Qafleshi, Arber Zaimi, Leart Kola, Stivi Kola, Pezana Rexha, Endri Dani, Ilir Kaso, Adela Demtja, Erilda Selaj, Ema Andrea, Romina Ruda, Rozi Malo, Amos Zaharia, Enio Hajro, Olson Lamaj, Aklervi Kadhaij

Tirana Art Lab – Centre for Contemporary Art is happy to present the project “Monument Ginger Society Tirana” conceived from Klara Schiller and Valerian Maly, the first artists in Residency Program. The Swiss artists who work and live together, realized their project during April and May in collaboration with a big group of participants from Tirana.
The project “Monument Ginger Society Tirana“ consisted in building a non-hierarchical monumental sculpture. Conceived as a participative project, the artists asked different persons to contribute in building the sculpture. The building process was a reason to bring people together and to crate space for discussion and exchange between the participants.

Whenever monuments and sculptures of heroes, political figures or religious buildings are being constructed, principally they help in building or reinforcing specific hierarchical structures. By building a monumental sculpture with the shape of the oversized Ginger, made with cheap materials like wood and newspapers, the process of monumentalization is being presented into an ironical way.

Ginger as a structure for the sculpture is not a coincidental choice for the artists. In the field of botanic, Ginger is knows as a rhizome plant that grows under the earth in a non-structured way. In philosophy Rhizome is a philosophical concept developed by Gilles Deleuze and Félix Guattari, where they take as an example the botanic rhizome in this case the Ginger as a metaphor for a 100% non-hierarchical model.

The building process of the Ginger Monument took place during the four weeks at Qendra Sociale in Tirana. Many students of the Art Academy, students of other universities, artists, activist of the civil society, ect., joined the artists during this period and became part of the working group.

Qendra Sociale is founded with the purpose to crate a space for meetings, discussions and exchange, from this point of view it was the write place to build the sculpture and to establishes an exchange platform for the participants.

“Monument Ginger Society Tirana“, will be presented in the final form starting from the 6th of May at Qendra Sociale.

Information about Klara Schilliger & Valelrian Maly http://www.malyschilliger.ch/

This Project is financially supported by: Prohelvetia http://www.prohelvetia.ch/

Posted in Performance, Visual Art | Leave a comment

Hapja e Ekspozitës „MONUMENT GINGER SOCIETY TIRANA“

Tirana Art Lab Prezanton:

Hapja e Ekspozitës
„MONUMENT GINGER SOCIETY TIRANA“

Projekt i realizuar me pjesëmarrjen dhe mbështetjen e:

Klara Schilliger & Valerian Maly, Sead Kazanxhiu, Armando Qoshku, Ernard Dyli, Sembie Gishto, Alketa Ramaj, Nikolin Bujari, Denis Golgota, Ilda Ibro, Myslym Demetja, Darsel Demetja, Matilda Odobashi, Marvina Çela, Ermal Merdani, Abedin Kadhaj, Katiusha Kadhaj, Flavio Qarrt, Sokol Qafleshi, Arber Zaimi, Leart Kola, Stivi Kola, Pezana Rexha, Endri Dani, Ilir Kaso, Adela Demtja, Erilda Selaj, Ema Andrea, Romina Ruda, Rozi Malo, Amos Zaharia, Enio Hajro, Olson Lamaj, Aklervi Kadhaij

Hapja e Ekspoziës: E Premte, 6 Maj 2011,Ora 19:00
Hapur në datat: 6 Maj – 20 Maj 2011, Çdo Ditë, Nga ora 11:00 – 19:00
Vendi: Qendra Sociale, Rr. Hoxha Tahsin, Nr 187/1 (50 metra mbi Optika Roma)

Tirana Art Lab Qendër për Artin Bashkëkohor, prezanton projektin “Monument Ginger Society Tirana” i konceptuar nga Klara Schiller dhe Valerian Maly dy artistët e parë, pjesëmarrës në programin Artistë në Rezidencë. Dy artisët zvicerian që punojnë dhe jetojnë bashkë, kanë konceptuar një projkt të cilin e kanë realizuar bashkë me një grup pjesëmarrësish nga Tirana, gjat muajve Prill dhe Maj.
Projekti “Monument Ginger Society Tirana“, konsiston në ndërtimin e një skulpture monumentale jo hirarkike që si synim kryesorë ka krijimin e një hapësire për debat dhe shkëmbim mendimesh mbi shoqërin, artin, filozofine, politikën etj. Artistët kanë punuar rreth 4 javë për ndërtimin e Skulpturës në formën e Xhenxhefilit.

Me ndërtimin e monumenteve skulpturore në të shumtën e rasteve ndërtohen dhe përforcohen struktura të caktuara hirarkike, qofshin këto monumente të mbëdha të drejtuesve politik ose personaliteteve publike ose monumente arkitektonike të lidhura me fenë.

Me ndërtimin e një rënje gjigande të Xhenxhefilit, si një simbol për jo hirarkiken, projekti kërkon të ironizojë aktin e monumentalizimit. Ky ironizim arrihet duke i dhënë skulpturës jo vetëm një madhësi të egzagjeruar por edhe nga materiali i lirë dhe i thjeshë i perdorur, siç është druri dhe gazetat.

Xhenxhefili është një formë e zgjedhur jo rastësisht nga artistët. Xhenxhefili në fushën e botanikës konsiderohet si një bimë rizomatike e cila rritet nën tokë në një mënyrë të çrregullt dhe pa një strukturë të caktuar. Në filozofi Rizoma është një koncept filozofik i zhvilluar nga Gilles Deleuze dhe Félix Guattari, ku ato marin si shembull Rizomen në këtë rast Xhënxhëfillin, si një metaforë për një model 100 % jo hirarkik.

Monumenti i Xhenxhefilit është ngritur gjat periudhës 4 javore në ambjenete e Qendrës Sociale në Tiranë. Artistët kanë qënë gjatë këtyrë ditëve prezent dhe persona të ndyshëm duke përfshirë; studentë të akademisë së artevë si dhe univeriteteve të tjera, profesorë te akademisë, njerëz të thjeshtë, aktivistë nga shoqëria civile dhe aktiviste nga Qendra Siciale dhe Gazeta Gazeta etj, janë bërë pjesë e grupit që ka realizuar skulpturën.

Qendra Sociale si vend për krijimin e këtij grupi shoqëror jo hirarkik që ralizoi skulpturën jo hirarkikë, është vendi I përshtatshëmn pasi kjo Qendër është ideuar pikërisht me qëllimin e krijimit të një territori për takime, shkëmbim, debat e si hapsire për shfaqjen e menidevë dhe angazhimeve kulturore, politike, shoqërore etj.

Monumenti jo Hirarkik i Xhenxhefilit do të paraqitet në formen e tij përfundimtare dhe do jete i ekspozuar për dy jave në ambjentet e Qendrës Sociale.

Informacione për Klara Schilliger dhe Valelrian Maly http://www.malyschilliger.ch/

Ky Projekt është i mbështëtur nga Prohelvetia http://www.prohelvetia.ch/

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Presentation of Artist in Residency Project „MONUMENT GINGER SOCIETY TIRANA“

„MONUMENT GINGER SOCIETY TIRANA“
Workshop + Discussion Platform + Exhibition

Place: Qendra Sociale, Street Hoxha Tahsin,Nr 187/1,(50 meters after Optika Roma)
Date: Suterday, 16 April 2011
At 7 p.m: Presentation of the project from Klara Schilliger and Valerian Maly Artist in Residency
At 8.30 p.m: Open dinner for all the guests with ginger prepared food, as a ritual for the foundation of the Ginger Society that will build the Sculpture
From 9.30 p.m: Qendra Sociale Party and Bar

We invite all the interested persons in this project to be present at the Project Presentation where they can get more detailed information.
The Ginger Sculpture will be build in the promises of Qendra Sociale, where the artists and the other participants will me present from Monday to Friday.
„MONUMENT GINGER SOCIETY TIRANA“ is conceived as a participative project, so we invite everyone who might be interested to contribute in building the sculpture, to visit Qendrën Sociale everyday from 11 a.m to 7 p.m. The building process is a reason to bring people together and to crate space for discussion and exchange between the participants.

Tirana Art Lab Centre for Contemporary Art, in the agenda of the Artist in Residency Program has invited two artist that will develop and present their project during April and May in Tirana. Klara Schilliger and Valerian Maly are performance artists that live, work and perform together as a couple.
The project that they will develop during their residency in Tirana is the “MONUMENT GINGERSOCIETY TIRANA“, a non-hierarchal sculpture. The project is aiming the creation of a discussion and exchange space, for topic related to society, philosophy, art, politics ect. In collaboration with a group of participants from different fields and social groups a huge sculpture in the form of Ginger with cheap wood and newspaper material will be build.
Ginger as a structure for the sculpture is not a coincidental choice for the artists. In the field of botanic, Ginger is knows as a rhizome plant that grows under the earth in a non-structured way. In philosophy Rhizome is a philosophical concept developed by Gilles Deleuze and Félix Guattari, where they take as an example the botanic rhizome in this case the Ginger as a metaphor for a 100% non-hierarchical model.

The building process of the sculpture will take place from the 18th of April until 5th of May.
“MONUMENT GINGERSOCIETY TIRANA“, will be presented in the final form starting from the 6th of May at Qendra Sociale.

This Project is financially supported by Prohelvetia http://www.prohelvetia.ch/

Information about Klara Schilliger and Valelrian Maly
http://www.malyschilliger.ch/

Posted in Performance, Visual Art | Leave a comment